Защо да ходим боси?

17.03.2021

Боси по асфалта


 

Или както се казва в една популярна българска песен: “Боса по асфалта вървя си, свиркам си и нищо не търся...”

 


Но днес няма да си говорим за асфалт, а за истинската земя под краката ни.

Учудващо е колко рядко се обръщаме към природата и пренебрегваме нейната мощ и лечебна сила. Навместо това, предпочитаме все по-модерните добавки, лекарства и медицински терапии.

 

Забелязали ли сте обаче, как децата ни изненадват с желанието си да ходят боси. И това не е случайно. Вероятно онзи код на естественото познание все още живее в тях, необременени от познатите ограничения на традиционното възпитание.

Поведението им обаче никак не е учудващо. Съществуват редица научни доказателства за ползите от ходенето бос, което премахва бариерата между човешкото тяло и земята.

 

Знаете ли, че цялото човешко тяло е проектирано върху стъпалата ни?

 

Именно това е основата, върху която възниква популярната Рефлексотерапия, която се базира на натиска върху специфични точки върху стъпалото. Притискането на определена точка играе ролята на масаж върху определен човешки орган. Все едно му вливаме сила, тонус и енергия.

Ако нямате възможност все пак редовно да практикувате босо ходене или да посещавате регулярно масажни студиа, ето един изключително лесен начин за домашни условия:

Лечебна Стелка за Рефлексотерапия на Ходила

 


ЗАЗЕМЯВАНЕТО

 

Ето какво можем да пропуснем, ако поне веднъж седмично не събуем обувките си. Дори само за 5-10 мунути...

Заземяването всъщност представлява мощно зареждане на човешкото тяло.

Всъщност заземяването не е мит, а едно от най-важите открития за здравето.

Странен е и фактът, че човешото същество е единственото на цялата земя, което се отрича от вродените си естествени инстинкти и съзнателно избира да поврежда собственото си тяло. Макар че човекът се смята за най-разумното същество на планетата, фактите и изборите, които правим, на практика демонстрират тъкмо обратното.

Когато кожата ни докосва повърхността на земята, свободните електрони се насочват към тялото ни към местата където има липса на електрони, а именно при свободните радикали. И по този начин те биват неутрализирани, което намалява и дори спира процесите на редица деградивни процеси в тялото ни.Ето само малка част от ползите, когато ходим боси и имаме контакт със земята под краката си:

 

 • Намаляват се хроничн болки;
 • Подобрява се съня;
 • Намалява се стреса;
 • Подобряваме и повишаваме енергията си;
 • Значително се намаляват хормонални и менструални неразположения;
 • Ускорява се възстановяването на тялото след спорт.
 • Помага при повишено кръвно налягане;
 • Намаляване на възпаленията;
 • Намалява болката в крайниците и тялото;
 • Засилва се инунитета;
 • Подобрява се кръвообращението;
 • Укрепват се мускулите и  много други.

КЪДЕ МОЖЕМ ДА ГО ПРАВИМ?

Всяко късче истинска земя е подходящо: тревата в паркове, дворове, поля и гори, скали, морски пясък. Дри градските паркове са подходящо място.

Ако все пак сте твърде заети, позволете си една рефлексотерапия у дома , като ходите боси на пода.

И разбира се, бъдете нащрек за опасни предмети. Измийте внимателно ходилата след всяка разходка, дезифенктирайте за всеки случай.


 ЗА СТЕЛКИТЕ

Истината е, че рядко можем да си позволим да ходим боси. В следствиена това краката ни се натоварват ежедневно, като цялата тежест от тялото пада върху тях. Те играят ролята на амортисьори и в случай, че водите водите сравнително активен начин на живот, може би сте запознати с някои от най-честите проблеми. Дори и да имате най-удобните обувки на света, те може и да не ви предоставят най-добрата защита.

Тук идват на помощ стелките, а изборът им е от изключителна важност. Те са онази мека вътрешна част от обувката, върху която стъпвате. Често се пренебрегва важността на висококачествената ортопедична стелка.

Ако изпитвате умора и проблеми в ходилата или глезените, нека ви подскажем за няколко добри и изпитани модели, които ще намалят значително натоварването на ходилата.

Назад към всички новини