Заговорихме на един език - Серия Три от "Добрата новина"

26.04.2020

Заговорихме на един език - Серия Три от "Добрата новина"


И най-после светът е единен...

Никога в човешката история хора от различни народи не са били така заедно, както сега.

Някои казват, че 2020 е старт на световна "криза". А дали..?


Започнахме в страх, а сега сме едно цяло.

Пресякохме точката на паника и объркване, за да се слеем, някъде отвъд тази точка на "кипене".

Дефинирахме един вирус като свой враг. Само че този "враг" всъщност ни сплоти.


СЕГА ВЕЧЕ ГОВОРИМ НА ЕДИН ЕЗИК

Езикът на обащата цел. Защото всички интереси сега са идентични.

Ако доскоро всеки имаше своя кауза, която го разграничаваше от цялото. То сега каузата е една - как да се справим в извънредната ситуация.

Бедни, богати, силни и слаби...вече няма значение.

Защото нашият "враг" не избира целта си. Той не избира по дрехите и портфейлите ни, нито по колите, които караме, къщите, които строим.

Не подбира в кой квартал, в коя държава живеем. Нито с какво се занимаваме.

Има нещо мърдо в този "враг". Нещо, на което той може да ни научи. И дали не беше редно и преди това да бъдем заедно, да не съдим за хората по техния социален статус, пол, възраст и морал. 


ВОЙНА ИЛИ ЕВОЛЮЦИЯ? БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ ИЛИ ПРИЗИВ ЗА СПЛОТЕНОСТ?

Хората имаме склонността да даваме категорични оценки, да поставяме етикети и думи. Като че ли, за да имаме контрол над всичко.

Дефинирахме кризата като "Трета световна война". Само че разликата сега е в напълно диаментрална противоположност. 

Войната, каквато винаги досега сме я познавали, противопоставяше хора, идеали и религии. Тя се осмеляваше да разграничава територии, държави и интереси. 

А на бойното поле беше човек срещу човека.

Сега обаче човекът за пръв път е заедно в тази "игра", която избрахме да наричаме световна "криза".


ВСЕЛЕНАТА НИ ПРОТЯГА РЪКА

Ако за миг допуснем, че не сме сами. Ако само за секунда си позволим да вярваме, че има сила, отвъд нас, която ни пази. Която се грижи за нас.

Тогава...замислете си. Човечеството беше на прага на реална световна война. Или поне така се говореше. Икономически и социални интереси се бяха изправили на пътя ни. И няколко могъщи държави, които бяха настръхнали, в пълна бойна готовност да бранят личните си интереси. 

Хора на Земята, даваме ли се сметка какво се случва въобще? Коя е тази сила, която ни протегна ръка...? 

А дали не го направи в точния момент? Три могъщи държави бяха готови на жертви в името на свои интереси. Добавяме и Близкия Изток, откъдето с години ни дебне опасност. Къде на религиозна основа, къде на икономическа. И не само...дори отделните нации се разединиха на прослойки. Българин срещу българина. Руснак срещу руснака. Човек срещу човека. 


СТРАХУВАМЕ СЕ ОТ ЕДИН ВИРУС?

Аз искрено се надявам да го правим. Нека се страхуваме, поне още малко. Защото отпуснем ли се, може да настане истинската световна война. 

Боим се от вирус, за който все пак може да твърдим, че не е чак толкова опасен. А знаем ли...КАКВО Е ИСТИНСКА ВОЙНА?

И не 1% смъртност, а масова. Само един бутон, една ръка, може да изтрие цели народи. При това за миг. А ние се страхуваме от поредния вирус. Нека, нека се страхуваме. Нека се обединяваме. Нека оцелеем, ако ще и по този начин. 


ПРАВИТЕЛСТВАТА СЕ ОБЕДИНИХА И СИ ПОМАГАТ

Сега дори враговете ще станат приятели. И ще си помагат. 

Сега разбрахме, че старите ни амбици бледнеят пред всеобщото здраве и оцеляване на народите. разбрахме, че един без друг не можем.

А големите филантропи пък даряват милиони за каузата.

Споделяме видеата си, снимките си. Хора от различни държави описват ситуацията при тях. Свързваме се един с друг, независимо в коя точка на света. Сега всички сме приятели.


НАЙ-НЕЖНАТА КРИЗА В ИСТОРИЯТА

Звучи провокативно, знам. Но, ако поглднем с други очи, ще разпознаем тази грижа, за която говоря.

Защото това е най-нежната криза на света. Тя ни бе "изпратена" като милост и шанс да оцелеем. 

Пристигна в живота ни в момент, когато бяхме на крачка да унищожим природата си. На прага на истинска война. Пред портите на разединението и омразата. 

Дойде, за да ни спаси, за да ни замисли. За да спрем да се движим хаотично и егоцентрично. 

Хора на новото време, ние сме избрани да бъдем благословени и закриляни!

Хора на Земята, време е да БЛАГОДАРИМ. Време е да се смирим...


НАЙ-НЕЖНИЯТ ВИРУС

Отново провокация. Или факт?

Вирус, който все пак подбира в известен смисъл "жертвите" си. Някак си подминава малките деца, младите и здравите. В повечето случаи прекършва живота на онези, които така или иначе са на прага на дните си. Не винаги, но в повечето случаи е така. И в крайна сметка не е по-смъртоносен от повечето. Историята познава далеч по-опасни болести и вируси. Които не подбираха, а замитаха всичко по пътя си. А този някак...реши да ни пощади. Да, възрастните хора са в опасност. Да, болните са уязвими. И сега е ред да предпазим тази група хора, да се изолират временно на безопасно място. Да се грижим за тях. Нещо, което отдавна трябваше да направим. 


НЕКА БЛАГОДАРИМ!

Да, точно така. Нека оценим, осъзнаем, разберем всеобхватно, не повърхностно, какво точно се случва.

Хора на Новото Време, ние сме деца, на които се дава рядък шанс. Да прогледнем, да се променим, да станем по-добри. Нека се възползваме. Защото сега нашата райска Земя се прочиства, тя отново диша. Нека й дадем глъдка въздух. Нека и след това продължим да го правим. 

Защото е спорно кой е истинският вирус - ние хората, които помитахме собствения си дом, нашата планета. Или един вурус, който всъщност ни помогна да се замислим. Който се грижи за нас, за нашата красива и търпяща ни с векове Земя.

А дали това не е последният ни шанс. Нека се замислим...

Назад към всички новини