Формулата за здраве и красива фигура?

23.06.2019

Колко важно е с какво се храним, нашето здраве и енергия? 

Колкото и да не е удобно да си го признаем, всъщност истината е, че това е нашето ВСИЧКО!

И да, вярно е - човек е това, с което се храни. Ако менюто ти е чисто и здравословно, точно такъв си и ти самият.

Ако обаче е съставено от "проблемна" храна, тогава и ти имаш голям проблем.

Ако се храниш безразборно с "боклуци" и "бързи" храни...? Не ми се ще да довърша тази мисъл...Но сещаш се, нали?

Много, даже огромна е информацията сега. По отношение на храната, спорта, всякакви режими, принципи и методи за отслабване. Понякога е дори объркващо.

Високомазнинен режим или пък тъкмо обратното? Плодов (соков) режим или именно противоположното? Някои казват, че плодовете не са подходящи при отслабващ режим. Има специалисти, които ги отричат и почти са премахнати от менюто. Други пък залагат именно основно на тях.

Едни ще кажат ДА на интензивния спорт. Други го отричат, щадейки тялото и залагайки на леко и плавно физическо натоварване, като йога например.

Вегетарианци или пък привърженици на "здравия" животински протеин?

Уж мнозина твърдят, че млечните продукти са изключително важни за правилното функциониране на тялото ни. Или пък ще научиш, как именно млечните храни създават едни от най-сериозните проблеми. 

В това огромно информационно разнообразие можем да дадем десекти примери. Обаче рискът си остава - има голяма вероятност много да се объркаш. И още по-лошо...да сменяш режим след режим, докато тялото ти буквално ще изпадне в шок. И за всеки случай ще започне да складира мазнини, с цел да се предпази. И защото влиза в режим на очакване - какво ли е следващото предизивикателство, което ще му поставиш.

И тогава какво да се прави...? 

Аз няма да вляза в ролята на поредния гуру-специалист. Защото първо, че изобщо не съм такъв. И второ, защото именно тази "игра" на варианти и категорични формули ме накара да се замисля. Кое е правилно в крайна сметка?

Не бих се заела да предлагам някакви точни формули. Но ще споделя с вас най-важните принципи. Ще ги очертая само схематично. И вникакъв случай няма да навлизам в подробности и конкретни описания.

А причината е една...

Всеки от нас е различен, няма как да се предложи идентично меню с точни параметри.

Именно това е ПЪРВИЯТ ПРИНЦИП, който ще си позволя да очертая.

ПЪРВИ ЗАКОН (поне за мен е закон) - Ти си уникален. Няма друг като теб и никога няма да има.

А това ознчава няколко неща. Едното засяга спортната програма. Съгласете се, но има такива сред нас, на които им е в природата интензивния спорт. Те просто са се родили така. Обикновено това са по-динамични хора, често понякога с енергия "в излишък". 

В същото време някои хора просто не са пригодени да "харчат" такива количества енергия. Не разполагат с чак до там спортна натура. Може дори костната им система да не го позволява.

В никакъв случай не значи да се отпуснем. Напротив, движението е задължително. Но едно е да си атлет или да блъскаш здраво във фитнеса. Друго е да се разхождаш, да вървиш, лек джогинг, йога или леки упражнения. 

Просто, съобрази се с личната си физика и бъди постоянен. Всеки ден спорт или раздвижване е просто част от задължителната програма, за да бъдеш здрав и във форма. 

Най-важното е да не усложняваме. Забелязва се напоследък засилена тенденция към фитнеса. Но няма как всички да бъдем еднакви. Важното е да "чуваш" тялото си. И няма никакво друго мерило, което да бъде по-точно. Усети тялото се и винаги изпитвай радост от движението. Не затормозяващо те задължение. Разликата е огромна. 

ВАЖНО ПРАВИЛО, КОЕТО ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ:

Винаги и при първа възможност - ходете боси. По тревата, пръстта, пясъка. Наскоро се появиха нови и неоспорими доказтелства за огромната сила и мощ от въздействието на земята върху нашето здраве. По темата може да бъде намерена доста информация. Но в най-общи линии се касае за премахване на всякакви възпалителни процеси (основна причина за всички болести). А също и на болката. Солидно въздействие ще усетите и върху съня и централната нервна система. Или просто казано - ходенете бос въздейства позитивно върху всички процеси в тялото ни. Винаги, когато има подходящи условия, не пропускайте такава възможност. Във всеки град има паркове, полянки. И никакви оправдания. Защото разтърсващ е фактът, че откак сме се родили, повечето от нас почти никога сме нямали досег с Майката-Земя. А това е невероятно...

Има няколко полезни начина спортът и движението да бъдат още по-ефективни. Няколко наистина доказани идеи, подкрепени от стотици положителни отзиви от нашите клиенти. Ето с какво можем да ти бъдем доста полезни...

Назад към всички новини