Празникът на Красотата с Домашен Еликсир от Рози

23.05.2019

Вълшебен домашен еликсир от Рози

Една истинска История...

(От Пенка Колева)


Това НЕ е статия за Козметика! Не и в традиционния смисъл на думата, както и за всички онези продукти, които сме свиканли да потребяваме.

Важно е да знаеш ИСТИНАТА!

Фармацефтиката НЕ се интересува от най-прекия път за оздравяване или подмладяването ти. Сигурно се досещаш защо е така - ОТ ТОВА НЕ СЕ ПЕЧЕЛИ!


Но тук искам да обърна внимание на ефекта от простите неща. Природните...Тези, които са около нас и са достъпни за всеки и в крайна сметка са недооценени, понеже са евтини и лишени от лъскавата опаковка на рекламата.


Природата НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ИЗЛЪЖЕ!


Или с една дума...Днес ще си говорим ИСТИНАТА! За ползвата от домашно приготвените спиртни билкови извлеци.

Не спирай да четеш. Става интересно! 

Първо и най-важно - Спиртният извлек ЗАПАЗВА ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА БИЛКИТЕ извън сезона и за много дълго време.


ПРАКТИЧЕСКИ НЯМА СРОК НА ГОДНОСТ! БЕЗ изкуствен консервант.


Един спиртен извлек може да запази свойствата си над 50, дори и повече години.

Второ - Често ли се доверяваш на така полулярните в днешно време БИО продукти?

Нека ти кажа нещо...Истината е, че в над 90% от случаите се касае за поредната реклама. И за недотам качествен истински продукт.

Например спирните извлеци, които се предлагат в био магазините и други места, НЕ са така ефективни, поради факта, че в тях количеството на алкохола е голямо, а на билките - нищожно. 

ВАЖНО - Никога не се скъпете на билките, за да приготвите настойка. Така, както и нашата природа НЕ се скъпи в своето изобилие.

ТРЕТО - Освен това не използвай чист спирт. Приготвяй извлека с 36-40 градуса ракия или най-добре водка, която ще даде възможност да усетиш аромата на билките в пълна степен.

Спиртът извлича от растенията предимно спиртно-разтворимите мазнини. Докато водните настойки извличат само водно-разтворимите вещества. Водата НЕ разтваря мазнини. Така действието ще е комбинирано - ще се извлекат и водно-разтворимите, и мастно-разтворимите вещества.

И понеже сме в сезона на розата, нека говорим за Нея - КРАЛИЦАТА, ПРИМАТА НА КРАСОТАТА!

Още една истина, която е важно да знаеш - почти няма високо-качествен парфюм или козметичен продукт, който да не съдържа в състава си розово масло. Не се заблуждавай, че в описания състав на евтин крем действително присъства истинска розова вода или масло.Най-ценното от розата е извлечено и продадено на много висока цена. Обикновено на елитни световни козметични компании.

За съжаление не всеки от нас е достатъчно богат, за да си купи истински продукти от рози.

Добрата новина е, че розите са тук - при нас! И всеки може да се ползва от цялата палитра на ползите директно от оригинала. Без някой предварително да е извлякъл и продал най-ценните вещества.


Рецептата е проста.И най-важното - РАБОТИ! 


Няма друг тоник, който да придава на лицето и тялото ми такова сияние, мекота и блясък.

В света са известни над 200 вида и повече от 18 000 сорта рози. Но розово масло може да се добива едва от 4 от тях. 

А сега познай коя от тях е най-висококчествената маслодайна роза в света изобщо.

Познай още, къде е най-благоприятният климат за нейното отглеждане...


Да, розата е Казанлъшка Роза - Роза Дамасцена.


А сега...Познай къде се намирам аз - в царството на розите или поне в едно от тези царства - Хисаря.

Естествено не мога да се въздържа за поредна година да приготвя любимия си еликсир - екстракт от рози, най-обичания от мен тоник за лице и тяло. Направен лично от мен с набрани лично от мен цветове.Ако искаш НЕЩО ЖИВО - ПРИГОТВИ ГО САМ!


За ползите от розите няма да говоря. Описани са детайлно безброй пъти. Неслучайно това масло е най-скъпото с света.

Рецептата:

Илизаме на разходка. Целта - откриване сезона на билките. Между другото, тази година по-късно от обичайното. По пътя пълним тобички с лайка. За съжаление тази билка я срещам все по-рядко. Говорим не за култивирана, а за диворастящя лайка. Но това с лайката е една друга тема. 

Най-после стигаме до заветния масив. Това е необработваем вече масив от рози, храстчетата са рехави, розите са малко за промишлени нужди. Но за нас са напълно достатъчни. Между другото, розов цвят в сезона може всеки да си закупи от различните розоварни или пунктове в България.

Берем в благоговение и тишина, леко замяни от уханието на цветовете. 

Първата работа, след като се върнем, е да изсипем съдържанието, за да се запазят розите. И да ги разстелим върху чиста покривка, чершаф, хавлия или нещо такова.Втората работа е да уважим тази красота, като си легнем в леглото от рози. Това е ритуал, при това - важен. Жена и роза. Няма по-прекрасна симбиоза в природата. Като че ли са създадени една за друга. А сега да се върнем към целта. В стъклени бутилки напълваме догоре цветовете от рози. Заливаме с водка или 36-40 градусов спирт. И оставяме сместта да престои на тъмно 2 седмици. Прецеждаме през марля, цедка, гевгир, каквото е удобно. Следо което е добре розовата вода да бъде прехвърлена в широк, разлат съд за около ден или денонощие. Целта е да се изпари част от спирта.

Полученият тоник е бистър, с бледо златисто-розов цвят и ухае божествено. А ефектът от употребата му е поразителен. Защото красотата е заразителна. 

Насипваме в по-малки стъклени шишенца. Никога не изхвърлям такива, които са ми попаднали по случайност от различни масла или продукти. 

Полученото количество е достатъчно за мен и моите приятели и близки. Така че цяла година се наслаждаваме на красотата, която тази вълшебна вода ни дава. Кожата ми е винаги млада, свежа, хидратирана, чиста и стегната.

Никъде и за никакви пари не ще можеш да откриеш такъв еликсир с такова мощно въздействие. Каквото и да прочетеш, колкото и силна да е рекламата на поредния козметичен продукт, той няма да носи в себе си тази сила, която домашно приготвеният розов тоник ще подари за теб.


В чест на празника на красотата сме подготвили неустоими предложения. Може да разгледаш всички техники за разкрасяване тук.

Назад към всички новини