Патентовано откритие-маска на БАН за 100% защита

09.11.2020

Патентовано откритие-маска на БАН за 100% защита


Науката в спешно търсене на решения за предпазване от епидемията. А поредицата от експерименти и тестове най-вече дадоха реален резултат.


Учените от Българска Академия на Науките (БАН) намериха отговора в кайсиевите ядки. И още по-точно в активния въглен от кайсиеви ядки.Самото активиране на въглена се извършва по методика на професор Петров. Като тази методика непрекъснато се усъвършенства. Обичайно въгленът се включва в различни продукт именно заради мощното му свойство да абсорбира и извежда токсини - пречиства въздуха и водата, създаден е и въглен за пиене, гел за почистване и заздравяване на тежки рани от некролизирала тъкан и др.

Именно на този основа специалистите от БАН разработват истински ефективен филтър на основата на активен въглен от кайсиеви ядки.

Тестовете на филтъра за влагане в маските са разработени от екипа на проф. д-р Стоян Шишков, професор по вирусология и декан на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Филтърът е съставен от пет текстилни слоя, в които е вкаран активен въглен с определени качества - количество и размер на частиците, пори, абсорбционна способност и др.

В лаборатория "Вирусология" екипът изпробва филтъра, като му въздейства под налягане с вирусна суспензия. В нея големината на вируса е близка до големината на коронавирусите и със сходна клетъчна мембрана, а количеството вирус е по-голямо, отколкото на практика съществува в реални условия. Филтърът се поставя в апаратура, която засмуква въздух през него под вакуум с 13 милибара (вместо стандартните по европейски изисквания 9 милибара за задържане на бактериални патогени). Специален материал задържа вирусите, ако има такива.

Материалът се обработва с хранителна среда за клетъчно култивиране. Ако вирусът присъства в материала, той се отмива с нея и средата се поставя в клетки. Ако има наличен вирус, това му дава възможност да атакува клетките и да се размножи, което доказва и съществуването му.

"Ние проследяваме първо дали изобщо има наличен вирус и отделно определяме количеството му, ако присъства", разказва проф. Шишков. Лабораторните изследвания са доказали, че този филтър напълно абсорбира вируса и е буфер и в двете посоки - от човека или към човека.
"Изследваме коя е най-ефективната големина на частиците на активния въглен", пояснява проф. Шишков.

"Заразен с вирус филтър сме го стерилизирали на пара с обикновена ютия и заразявали отново 30 пъти. Гарантирано може да се използва 30 пъти", посочва проф. Шишков. Маските са изпратени и в чужбина за изследване, защото България не разполага със сертифицирана лаборатория.
"Предстои да направим проучване по какъв начин въгленът въздейства на вируса, как го абсорбира", допълва професорът. Въгленът е отрицателно зареден, а вирусът положително. Важно е да се осигури и движение на частиците въглен във филтъра.

"Целта не е само активният въглен, а направата на самия филтър - материалите, подборът, разположението. Това е смисълът на науката", пояснява проф. Долашка. Важно е да се осигури и свободно движение на частиците въглен във филтъра. "Не е нужно да се поставят 100 грама въглен, а малко количество, добре активирано", допълва проф. Н. Петров.

"Безспорно маската е годна за ползване и след един месец. Ние сме провели тестове", разказва още проф. Долашка. "Сигурни сме, че след изпирането на маската и изглаждането на пара на филтъра ефектът е изключително добър за по-дълъг период".

Активираният въглен работи по същия начин като магнит за привличане, улавяне и задържане на вируса от (веднъж във филтъра, след което остава, докато не бъде убит с процеса на пара). Тоест може да защити вас самите от зараза. Ни и обратното - вие не може да заразявате хората около себе си.

Филтърът с активен въглен от кайсиеви ядки притежава цялата необходима документация - декларация за въответствие, сертификати, тестове и т.н.

Филтърът е патентован.

СЪВЕТ: Внимавайте с избора на сходен продукт. Все по-често на пазара се появяват имитиращи филтри, при които вложеният въглен е с ниско качество или имитация на такъв!

Тук може да разгледате Маска с Активен въглен от кайсиеви ядки, разработка на БАН.

Назад към всички новини