Най-вкусната Копривена супа!

16.04.2019

Най-вкусната и много специална копривена супа


Следващата рецепта НЕ е обикновена. Те е много специална и зад нея се крие вълнуваща история...

Наричам я "Супата на Данчето", а тя се приготвяше на едно вълшебно място, близо до морето и почти на брега на река Ропотамо.


Забъркваше я домакинът, който се славеше с прословутите си гозби. 

Не мога да ти издам това място. Но по-интересното е, че там всеки сезон пристигаха отбрани гости - българи, но и такива от различни части на света.

Идваха още дори политици и други известни личности. Там те си отпочиваха сред природата, а за обяд и вечеря им поднасяха майсторски гозби.

Менюто беше от ония, дето те пренасят в детството - най-простички ястия, но приготвени с майсторлък и от сърце. Основно българска кухня, но от тези, дето все едно се завръщаш в бабината къща. Всичко бе прясно и ухаеше така, че дълго да го помниш.

И понеже сега е ПРОЛЕТ, днес ще споделим с теб една зелена, вкусна и много здравословна рецепта.

Освен всичко, запомних тази супа по един по-различен начин. Това бе първата рецепта, с която открих, че не са важни само съставките. Но и начинът, по който ги приготвяш. Едни и същи съставки, а коренно различно ястие се получаваше. 

На колко от вас им се иска децата да се хранят здравословно, но не винаги ти се получава? 

Ето например как обичайната супа от коприва, обикновено приличаща на чай с плуващи зелени "неща" в нея (поне според повечето деца), може да се превърне в любимата супа на цялото семейство.

Начинът й на приготвяне е по-скоро необичаен и донякъде прилича на този, по който се приготвя шкембе чорбата. Интересно, нали...?

Та ето как още днес да внесеш пролетта у дома си с една от най-вкусните и здравословни рецепти на света!


Първо...Попарваш копривата, като просто я заливаш с току що завряла вода. След около 5 минути можеш вече да я нарежеш. Аз го правя с кухненска ножица, но и класическият нож върши същата работа.НЕ изхвърляй водата! Тя е ароматна и пълна с много полезни вещества.


Нарязваш лук, най-добре зелен и цяла връзка. Днес аз го направих със стар лук, но класическата рецепта е с пресен. Добавих малко моркови и целина (това пак си е моя импровизация, можеш да минеш и без тях).Нагорещяваш олио и в него изсипваш нарязаните лук, моркови и целина. Запържваш, но много за кратко, колкото да запечаташ зеленчуците. За да неутрализираш процеса на пържене и храната да остане здравословна, винаги добавяй по лъжичка вода. Но за да се получи така вкусна супа, НЕ подминавай този етап на много кратко запържване.

След това добави нарязаната коприва и довърши още пърженето. Понеже копривата ще си пусне вода, процесът ще е нещо между пържене и задушаване. 

Изчакай малко, колкото част от водата да се изпари и добави две пълни супени лъжици брашно. След още малко и две пълни чаени лъжици червен пипер. Запържваш още секунди и започваш да наливаш постепенно отделената преди това копривена вода. Направи го почти веднага след червения пипер, защото той доста бързо прегаря.


 


След като вече долееш всичката вода (ако не е достатъчна, добави обикновена) и тя заври напълно, добави 3-4 пълни супени лъжици ориз. 


  


Когато всичко се свари, добавяш щедро най-важната съставка - Джоджен (Гьозум). Много важно е той да бъде пресен. Ако нямаш, замести със сух. Но на пресният ароматът е вълшебен. Осоляваш на вкус и добавяш черен пипер и само, ако харесваш тази подправка.НЕ БЪРЗАЙ ДА СЕ ХРАНИШ!


Остави супата леко да си "почине". Ароматите ще се съчетаят съвършено след около 10-15 минути.

Насипи в купичка и идва ред на още един много специален момент - Добавяш лъжица качествено кисело мляко. Ако желаеш, финиширай с една-две супени лъжици ароматно българско сирене.

Разбира се, ако не обичаш да смесваш много вкусове (или ако си веган или постиш), може да си хапнеш супичката без нито една от млечните добавки.

Но имай предвид, че те са важен и специфичен елемент от рецептата.

Наслади се на тази прекрасна супа и приготвена по напълно нов начин. Ще се увериш, че вкусът й няма почти нищо общо с обичайната копривена супа.


  


Ако досега децата или друг член от семейството не са били любители на "размити" супички, тип "чайче", то сега можеш да ги изненадаш много приятно.

И още нещо...Тази супа може да се приготви по абсолютно същия начин с лапад или спанак. Но оригиналът е с коприва.

Желаем ти прекрасна пролет и вълшебна трапеза с една много специална копривена супа.


В памет на Данчето!

Назад към всички новини