Най-лесните домашни бонбони Рафаело, само с три съставки и много пролетно настроение

05.04.2018

Най-лесните домашни бонбони "Рафаело"

Само с 3 съставки, а вкусът - неповторим!


Признавам си, не обичам да правя сладки неща, защото ненавиждам рецептите с "разбъркай тук, разбъркай там, смеси това с онова..." и накрая цялата кухня да прилича на бойно поле, и да съм изпоцапала куп посуда.

Затова, предлагам една, изпробвана, супер мързелива, но много сполучлива рецепта за бързи бонбони "Рафаело" - домашно производство. Аз ги правя често, когато ще имам гости и не знам какъв да е десертът. В най-общия случай, рядко някой желае десерт. Ако пък приготвя или купя нещо по-голямо, ще се наложи да стои дълго време в хладилника и накрая, дори да бъде изхвърлено. Това е жалко, не обичам да хвърлям храна!

Бонбоните са супер лесни, не е задължително да се съхраняват в хладилник. Могат да издържат много време, ако останат :)


Необходими са ти следните 3 съставки:


  • 1 Консерва подсладено кондензирано мляко (400г, има го навсякъде, купувам от Лидл или магазин Берьозка). Ако не е подлсадено, добави захар на вкус и сгъсти на бавен огън.
  • 1 пакет кокосови стъгротини (200г., купувам ги от Лидл)
  • 50г. сурови бадеми, които е добре да се накиснат предварително, но когато нямам време не ги накисвам и пак стават много вкусни.

И така, да пристъпим към приготовлението:)


В тиган с незалепващо покритие изсипваш кондензираното мляко и го загряваш. Не е нужно да завира, тъй като е доста гъсто и може да те опръска и изгори. Когато млякото се затопли, то започва леко да се разрежда, което изобщо не трябва да те притеснява. Просто изсипи кокосовите стърготини от пакета, като си отсипеш от тях малко в една купичка за овалване.Сега можеш да разбъркваш, за да не загори и покафенее. Сместа в тигана ще се превърне в лепкава маса, подобна на тесто. Аз лично я бъркам или по-скоро меся със силиконова шпатула в продължение на около 7-8 минути. Целта е, кокосовите стърготини да поемат от течността и да набъбнат.


По принцип в рецептата, която преобразих, имаше и масло, но от собствен опит мога да кажа, че стават доста мазни и много трудно се оформят топчетата.

Един жокер - спокойно може за "разкош" да добавиш и една ванилийка...кой както прецени!


Сваляш "творението" от котлона и оставяш да изстине. След като леко поизстине, дори не напълно, започваш да оформяш топчета, в които слагаш по един бадем и овалваш в кокосовите стърготини, отделени за целта.

Отново от личен опит споделям, че когато бадемите са цели, топките стават доста големи, затова ги разрязвам на две - така се получават по-малки топчета, перфектни направо да се озоват в устата ти, без да са прекалено голяма хапка.


Редиш си ги в кутия, охлаждаш и са готови да бъдат "опустошени"!


Без инвестиция на много време и труд, спокойно можеш да ги приготвяш между другото и всеки път са страхотни:)  С повод и без повод те винаги за едно изкушение!

Когато са в затворен съд, могат да издържат доста време...но кой ще ги остави?


Бон Апети....уникални са, нали?

Назад към всички новини