Как да спестим пари, без да се лишаваме?

13.05.2020

от Александра Петрова


Често, простото изглежда сложно, докато не направим някакво усилие в желаната за нас посока и само опитаме.

Например, колко от нас са се страхували да се качат на колело? - нямаш стабилност, разчиташ само на себе си и се стараеш да запазиш равновесие. Иначе падаш и боли. После става навик, за който даже не се замисляш -  качваш се и тръгваш.


Същото е и със спестяванията - Понякога най-трудното нещо за спестяване на пари е просто да започнем!

Според финансовите експерти, трябва да отделяме настрана 30% от всичко, което печелим. Въпреки че звучи като малка част, всъщност може да бъде голяма сума, ако получаваме ниско заплащане изобщо. 


И така, как мога да заделя пари, без да се напрягам, когато имам малък доходЕфективна и реалистична стратегия за всичките ни краткосрочни и дългосрочни цели за спестяване е т.нар. авариен фонд, който да ни послужи за покриване на непредвидени разходи или просто за задоволяване на наше желание за покупка.


Аз го наричам фонд „Касичка”.


"Капка по капка вир става" - така казват старите хора и колкото травиално да звучи, всички се оказваме с няколко монети, останали в края на деня. 

Много е лесно да ги похарчим - за кафемашината, да си вземем от намалените продукти на касата в магазина или да ги оставим като бакшиш.


Но защо да го правим, ако можем да похарчим тези пари за себе си след време?


Превърнах се в страстен привърженик на спестяването и доста покупки след това се финансираха от фонд „Касичка“. Сумите ставаха все по-големи, но основната идея се запази - малко по малко, по няколко лева на ден или през няколко дни, се събират повече пари и става вир.


А крайната цел струва пари и е хубаво да знам колко близо съм до нея. Някак успокояващо и примамливо е да виждам колко пари седят и ме чакат да ги похарча!

Супер мотивиращо е да имам свой резерв за нерегулярни разходи -   Дигитална касичка за български монети.Кое я прави уникална? - Имаш пълен контрол над парите си, сама отчита монетите вътре и можеш да я занулиш когато си пожелаеш!


Дотолкова успешно се оказа това мое планиране, че навикът „пускай всичко, що дрънка в джоба”, се материализира в малка семейна почивка в Трявна. Познатите ми не вярваха но като им показах дисплея на своята дигитална касичка, единствено последва израз от рода „Не може да бъде!”


Ако искаш нещо но нямаш достатъчно пари, оставяй всеки път стотинките и металните левчета в касичка.


Ти не се отказваш, просто отлагаш удоволствието!

И е страхотно, когато го получиш без крайни лишения!


Така научих и дъщеря си - накарах я да помисли за нещо, което е важно за нея и да отдели сама пари за получаването му!

Тя намери своята мотивация - ново колело - и ентусиазирана започна да гони мечтата си. За да е още по-щастлива, открих най-оригиналната касичка с брояч за нея!Не мога да опиша колко беше горда, че сама е успяла да си купи толкова голямо нещо!

Казваше „Аз сама“, когато я питаха „Кой ти купи това хубаво колело - мама и тати или баба и дядо?“

Защото е много лесно да го купим ние това пусто колело, нов таблет, телефон…А после?

Постигането на по-малки цели и получаването им, може да даде психологически тласък, който да засили навика за натрупване на бюджет и икономисването да не е бреме за нас.

Убедих се, че за развиване на дисциплината на спестяване и подобряване на финансовото състояние във времето, отговорност носим ние самите и никак не тежи!

Приеми го, сякаш играеш „Монополи” - хвърляш зара, не знаеш какво ще ти се падне но винаги имаш резервен вариант.

Светът се задържа в ръцете на добрия играч, не на късметлията!

Моят резервен вариант е онази монета, скрита в десния ми джоб и по всяко време мога да изтегля картата „Шанс”!

Та, каква е твоята цел?:)

Назад към всички новини