Да си богат е лесно!

03.05.2019

Време е за ОБЕЩАНИЕТО!

Наскоро публикувахме статия в блога ни, която получи огромно одобрение и интерес от нашите клиенти. Получихме обратна връзка, че почти всички желаят да има продължение по темата. И ние обещахме такова...

Ако си пропуснал да получиш наистина висока стойност, може да прочетеш първата статия от следния линк: https://exo.bg/blog/iskash-li-da-pechelish-mnogo-pari


А сега...Да продължим темата за парите.

 


Първо ще направя уточнението, че парите не са самоцелни и фокусът ни далече не е единствено върху тях. Но не забравяй...отношението ти към парите е цяла философия и дава яснота върху твоята лична самооценка и начина ти на живот.

 

Ще се повторя, защото тук се крие най-големият ключ към твоя успех (или неуспех). А именно ОГРАНИЧАВАЩИТЕ ВЯРВАНИЯ. Че парите развалят човека, носят нещастие, трудности, злочестия. Че богатите са “лоши” хора и от тоя род вярвания, които със сигурност ще направят всичко, за да спрат твоя прогрес.

Вярваш или не, изобилието или липсата на такова НЕ е участ, съдба, предопределеност. Ако мислиш, че е така, потърси отговора в себе си...А дали това не са просто оправдания...?

Предварително ще се извиня. Всичко, което ще прочетеш надолу, няма да бъде цензурирано. Ще стреляме в десятката, ще казваме нещата точно такива, каквито са.

Тоест...готови ли сте да се срещнете с ИСТИНАТА?

Дирекно и без да спестяваме нищо. Знам...не е комфортно. Но това е единственият път, за да получиш стойност и осъзнаване.

Всичко, което ще видиш, навярно вече го знаеш. Но най-обичам да казвам...Аман от “знаещи”...Всичко знаят, могат. Но! НЕ действат.

И така и така го казах, та се подсетих за едни свои наблюдения...

Забелязваш ли, как в България думи като “експерт”, “специалист”, “консултант” и т.н. се леят най-безотговорно и с лекота в пространството?

Аз например имам доста опит в управлението на онлайн магазина ни, аз го сътворих и продължавам да го ръководя. И въпреки това НЕ възприемам себе си като ЕКСПЕРТ!!! Всъщност, да си призная, имам още много да уча.

Винаги съм се учудвала, когато някой казва “Аз това го знам”. Всички знаят...дааа, всички знаят. И това е причината да НЕ учат повече, а по този начин сами да се “прецакват”. Защото в пълната чаша няма какво повече да се налее. Аз лично винаги оставям празнина в моята чаша. Оставям място за още капки свежа напитка. Удобно е да си мислиш, че всичко знаеш. И не е леко да си признаеш, колко много имаш за учене още.

Но да се върнем към “експертите”. Те са ми значително интересни.

Примери много: във всяко банково учреждение ще ги срещнеш. Титлите са отпечатани върху табелките им. Всички са експерти и консултанти. Сега...да се разберем. За мен експерт означава висша степен на знание. Нещо като да няма повече накъде. Тоест висшо познание. А консултант значи, че човекът е толкова много вещ, че знае отговора на всеки твой въпрос, всичко по темата, в детайли. Нали ще те консултира все пак...:)

Обаче едно е табелката, друго си е реалността. Така ли е наистина? Човекът с табелката срещу теб знае ли всичко? Експерт ли е? Консултант ли е в действителност?

Нали ще си казваме истината сега...Ако си от онези с табелките. Ако си експерт, действително ли е така? Заслужи ли тази висока титла? Аз не оспорвам твоето знание. Има голяма вероятност да си точно такъв. Но в реалността аз като че ли почти не успях да срещна истински експерт. А всъщност много го искам. Желая дори да съм заобиколена от експерти, много експерти, купища от тях. Искам да ме консултират. Да си свършат работата, за която им плащам. Да, ама не. Единици са онези, които се справят и заслужават титлата си.

Между другото, забелазваш ли, че в България вече почти не се среща старата добра, уважавана от мен класическа...длъжността “продавач”?

Сега е заменена от “продавач-консултант”. Ето че...пак КОНСУЛТАНТ. А защо така рядко се намира някой да ме консултира. Отговорно и качествено.

ИСТИНАТА – за да носиш с гордост табелката и длъжността, трябва преди това доста да си учил, опитвал. Да си го правил с огромна страст и всеотдайност. Да си направил всичко за твоя опит и знания. Да си осъзнал, че с титлата идва и отговорността. Да консултираш хора, това е много, ама наистина много и огромна отговорност.

Често, да не кажа винаги, в магазин за дрехи обличам нещо и продавач-консултантът ми казва, възкликвайки, колко добре ми стои. Ама толкова добре, че просто съм върхът. Истината понякога е, че тази дреха ми стои меко казано нелепо. Може да изглеждаш дори смешно в тая рокля или панталон. И не защото нещо ти има на теб, а защото това не е твоята кройка или пък дрехата не е ушита добре. Но консултантът ти казва, въпреки цялата очевидност, че изглеждаш прекрасно. И този човек ме консултира. Добре, че имам ум в главата си и да хвана нещата в мои ръце. Ето че пак...отново се самоконсултирам. Ама табелката я виждам, там е. И се чудя защо...?

Ето едно от чудните правила как да печелиш много:

НЕ го прави за пари! Каквото и да работиш, не се фокусирай върху парите. Когато даваш стойност на хората, парите няма да закъснеят. Толкова е просто...Давай, за да получаваш! Основно правило е това. Работи върху себе си и не толкова върху работния процес. Стани експерт и тогава ще бъдеш незаменим. Всеки ще плаща с удоволствие за твоя труд. Бъди истински консултант и всички ще се тълпят около теб. Ще наддават за теб. Ще се борят за теб. Ще ти дават пари, уважение, дори любов и благодарност. Истина е, нали?!

Една от любимите формули за парите, а и за всичко останало, е...понякога да спреш да мислиш. Да, провокативно звучи. Но, за Бога, спри да мислиш.! Действай.

Заобиколена съм от купища мислещи хора. Които през повечето време нищо не измислят. И не само...те дори си пречат. Пречат даже на близките си, на децата си, на почти всеки.

Мисловният процес често е мазохистичен. Правиш нещо, което не ти доставя удоволствие, но ти МИСЛИШ, че така е редно. Блъскаш се в стени всеки ден..и пак, и пак...Ще си позволя да употребя един доста нецензуриран израз. Мисленето през повече време наподобява ментална, умствена “мастурбация”. Блъскаш, тъпчиш на едно място, правиш го в един такъв ритъм, като че ли зацикляш. Напред – назад. И все си на едно място. Обаче тоя “ритуал” не ти носи удовлетворение. Честно ще ти кажа...по-добре спри и разпусни с истински секс. Отколкото да зацикляш така мазохистично. Да, именно. Спри да мислиш! Отдай се на нещо, което наистина обичаш да правиш, може дори да е секс. Това ще те отпусне. И е хиляди пъти по-ефективен за тялото и ума ти, отколкото да забиеш в собствените си мисли.

Ех, тая цензура. Ето че някои от вас вече критикуват директността ми. Вместо да вникнат в есенцията. Наблюдавай мислите си...Направи го СЕГА! Осъждаш ли думите, които прочете преди малко? Именно затова го направих. За да наблюдаваш процесите вътре в себе си.

А това се наричат ШУМОВЕ! Може да го кажем и по друг начин – ПЛЕВЕЛИ, които се налага да изкорениш, ако наистина силно желаеш да вървиш напред.

И така дойдохме на другата, подобна на горната формула.

Как да печелиш пари, как да постигаш целите си, след като ти липсва ФОКУС? Забележи колко много излишни мисли се въртят в ума ти. Може ли, имаш ли властта да ги контролираш? Ще те посъветвам нещо – опитвай всеки ден да наблюдаваш ума си. Имай контрол. Също така – научи се да изключваш. Особено, когато забиеш. Няма начин да печелиш, ако мисълта ти е заета с толкова излишен боклук. Ти прогонваш свежестта от себе си, прогонваш парите, креативността, свободата. Защото твоят свят е пълен с...(иде ми да го кажа с “лайна”, но ще съм възпитана, пълен е с...) БОКЛУК.

И от тук следващата идея как да печелиш...пари, любов, успех:

Бъди себе си!

Основно правило – бъди себе си. Току що ти показах как  го правя аз, без дори да съм ЕКСПЕРТ в консултациите или печеленето на пари. Но все пак го направих...Казах първото, което ми дойде наум. Всъщност и това нарочно го направих. За да демострирам как не се самоограничих. Изрекох първата дума (“лайна”), която ми дойде на ума. Защото всъщност това не е лоша дума. Какво в действителност са “лайната”?...Ами нещо, което е нужно да изхвърлиш от тялото си. Защото в противен случай ще се отровиш. Така е и с паразитните мисли – изхвърли ги, те са отровни. Остатъците от храната, която ти е донесла енергия. Останалото се изхвърля. Всъщност наблюдавай собственото си тяло, то е толкова умно и съвършено. То знае – излишното се изхвърля. Просто копирай ритъма на собственото си тяло. Позволи на ума си да направи същото – да се отърве при първа възможност от натрупаните излишни фекалии, от боклука. Истината е, че умът ти най-често те прецаква. Той (Ти) задържа “лошите” мисли, вместо да ги освободи. Ето това е...Спри да мислиш. Действай! Следвай интуицията, тялото си, довери им се. ПОМНИ! Несъзнателната част от теб, интуиция, подсъзнание, както и да го наречем...знае много повече от ума ти. Оная част от теб, която често пренебрегваш, Тя е неограничена и безгранична. Знае всички отговори, знае всичко! Но въпреки това ти избираш да се опреш на ума си, който пък е тотално ограничен. Неговият ресурс изглежда като малка прашинка сред необятния Космос – Подсъзнанието ти.

Искаш да печелиш пари, уважение, щастие....? Тогава – ПОЗВОЛИ СИ ГО!

Истината е, че аз рядко ползвам в ежедневието си подобни думи. Бих казала, че съм възпитан човек. Но ако реша, не се ограничавам.

Ще ти споделя една тайна!

Знаеш ли как започнах своя бизнес?...Когато не мислих прекалено много и дълго. Аз исках. Това е – ИСКАХ! Ако бях мислила, нищо нямаше да свърша. Последвах първичното си желание. И това е всичко. После някак нещата се случват.

И още една моя лична тайна...Знаеш ли кога зациклям?

Когато прекалено много научих. Толкова информация, че се появи стремежът да приложа всичко научено. А после идва ред на хаосът и объркването. В началото нищо не знаех, не разбирах какво е редно и какво не. Какви са правилата на тоя бизнес. Всъщност нямах правила. А това се нарича...СВОБОДА! Прекаленото знание ограбва свободата ни.

Важно е да разграничим понятията. Знанието е ценно и задължително. Но винаги внимавай с него. То ще те направи експерт, консултант, мениджър.  Може би...Но никога няма да гарантира - Щастието ти. Дори и развитието в службата или бизнеса ти. Факт е, че има доста хора сред нас, които са чели и знаят много. Но са бедни и оплакващи се от живота си. И питай ЗАЩО? Най-важният въпрос – ЗАЩО! Защото във всичко се доверяват на знанието и ума си. Разчитат само на него. А той, както казахме – е ограничен. Например умът ти никога няма да ти каже кога да спреш, да напуснеш работата си, да смениш рязко посоката. Той няма да ти каже, че е важно да си ЩАСТЛИВ. А ще изчислява, рационализира и толкова. Нищо повече.

Знанието е богатство, да! Но внимавай с него. И помни...

Съдбата обича смелите!

Умът обаче не харесва смелостта. За него тя е неразумна.

Тогава какво...? Знания, които да оставиш в ръцете на интуицията си. Нека умът и интуицията бъдат приятели, партньори, да вървят в едно по пътя, хванали ръце...заедно!

Чудя се...защо хората избираме да ни е толкова трудно? Защо се съпротивляваме на своята истинска природа? На истинската ни същност. Тогава и само тогава ще ни стане лесно и ще вървим напред без никакви съпротивления. Като да плуваме. Даже има прекрасен израз по темата – “да плуваш в свои води”. И защо избираме чуждите води? Правилата, очакванията спрямо нас. Кое е по-важно от собственото ни щастие? Одобрението ли? Толкова ли много е важна за повечето думата “Браво”. И заслужава ли се да се продадем за нея. Да се лишим от щастието заради едно “Браво”. Защото да следваш правилата, значи точно това – нуждата от “Браво”.

Пари и щастие обаче се печелят с желание, страст и вяра. В себе си...Когато се отпуснем и най-после чуем какво има да ни каже онова гласче вътре в нас, отвъд ума, много отвъд него. Само че от многото шумове в ума си, ние не можем да го чуем. Онова нещо, ОТВЪД, то е мъдро и НЕ крещи. Неговият глас прилича на шепот. Всичко, което трябва да направим е, да чуем този шепот и да го последваме. Както го правят малките деца – с доверие, първично, без критика и осъждане. Без много да му мислиш.

А после защо нямаш пари, защо така, нашата нещастна участ, самосъжалението, оплакването. Ами ти дори не искаш да се чуеш. Ти дори НЕ искаш тия пари за себе си. Защото вярваш, че ще ти тежат. А всъщност парите носят свобода. Стига да се научиш да обичаш свободата. А дали именно сводобата не те плаши? Толкова си свикнал някой да ти казва и забранява, че свободата идва като тежест. Странно, нали?!

Сега ще спра дотук. Имам още много да кажа. И ще го направя в следваща статия. За да е на леки и приятни порции.

Но преди това ще те запитам нещо?

Знаеш ли какво е БЕТА версия?

Между другото, най могъщите и богати компании в света я ползват почти ежедневно. Бета версия е нещо като предварителен, неофициален продукт. Например гигантът Гугъл много често ни пуска своята бета версия. Тоест екипите им работят постоянно за подобряване на продукта си. Обаче...! Те дори не дочакват да го завършат напълно. И ни пускат своята предварителна, незавършена бета версия. Защото макар и непълна тя все пак е по-добра от старата версия на продукта.

Отправям едно предизвикателство днес към вас.

Готови ли сте още днес да пуснете своята бета версия? Не чакай всичко да е съвършено и завършено. Направи го СЕГА! Още днес! Помни...умът ти постоянно те подвежда. Той иска всичко да е перфектно. Но животът не е перфектен. Ако мислиш по този начин, тогава никога няма да дойде подходящият момент. Все нещо няма да достига. Парите не са достатъчно много, условията в този момент все няма да са достатъчно идеални. Винаги нещо няма да достига. Бъди нащрек – това са игрите на ума ти! Той почти винаги те подвежда. Не отлагай, започни днес, с една малка стъпчица. Ако досега си отлагал мечтата си, още днес започни. Не го мисли толкова. Задай си въпроса – Кое е най-лошото, което може да се случи, ако започна още днес? Кое е по-лошо от това, да не бъда щастлив и удовлетворен? Кое е това нещо...? Одобрението на другите. Или още по-сложния вариант...Да не би да мислиш, че не заслужаваш достатъчно?

Задай си всички тези въпроси и просто, за Бога – ЗАПОЧНИ ДНЕС, СЕГА!

Сега ще прочета какво съм написала и знаеш ли...няма да го коригирам. Ще ти го покажа в бета версията му. Без да мисля много. Без да съм перфектна. На кой му пука за моята перфектност? И това не е тъжно, а даже забавно и ми носи свободата да правя, каквото си поискам.

Направи го и ти – ДНЕС – не коригирай нищо, не бъди перфектен.

Освободи се от тия плевели, от боклука и само виж колко много ще ти олекне. Само когато ти е леко на сърцето, тогава ще можеш да развиеш своя потенциал. Предизвиквай се, бъде смел. И помни...Животът не е чак толкова дълъг. Нямаш време, тик-так, тик-так...Действай смело – СЕГА!

Спирам дотук. Но това е само малка част, която мога да споделя с теб във връзка с парите и още много други теми.

Ако статията ти е харесала и желаеш продължение на темата, тогава пиши ни на имейл: nazigzag@abv.bg. Сподели дали информацията ти е била полезна и дали желаеш част ВТОРА.

Надявам се с това да съм била полезна и още днес да предпримеш действия за осъществяване на мечтата си.

Успех!

 

Написано от сърце и без корекции от:

Руска Стонова

Назад към всички новини