Искаш ли да печелиш много пари?

15.04.2019

Ние, от exo.bg НЕ сме поредните продавачи. Защото си имаме КАУЗА!

Ние предлагаме идеи и подаряваме стойност и ползи в живота ти! И със следващата статия ще ти докажем това!


Ако някой ми беше казал следващите неща, които ще прочетеш след малко...

Ако знаех това по-рано...

Вече да бях в “Космоса”!

В годините изчетох томове книги и посетих десетки семинари. Събрах БЕЗЦЕННА инфомация, на която дори не мога да поставя конкретна стойност. Защото Тя, както казах, наистина е безценна.

Ако бях на твое място, бих прочела следващата статия. Бих го направила внимателно и дори няколко пъти. Защото ВНИМАВАЙ! Идващите 10 минути инвестирано време биха могли да спестят 10 години в хаотични търсения и неуспешни опити - в това да се подобриш и да имаш живота, за който си мечтал.

Ще опитам да систематизирам наученото. И вместо да четеш и учиш много дълго време, да успея да те улесня в пътя на твоето издигане.

Темите са много, но днес ще се фокусирам върху една много важна. И това е темата за ПАРИТЕ.

Да започнем с неудобните истини...

Често ли критикуваш? Държавата, политиците, системата, конкуренцията, шефа, ситуациите?

Колко пъти потърси причините вътре в себе си? Имаш ли навика да осъждаш богатите и успели хора? Намираш ли си вечно оправдания за твоя неуспех? Направи ли всичко, ама наистина всичко, за да ти се получат и на теб нещата?

Някои от вас ще пожелаят да спрат четенето на тази статия още сега.

Други обаче ще продължат, защото ще намерят сили в себе си. За да се изправят смело пред истината!

За да разберат, че всичко в живота е точно копие, огледало на нашите мисли, ограничаващи вярвания, думите, които изричаме, поведението ни. За да осъзнаят, че няма магическа формула, някъде отвъд...Няма късмет, съдба, нито специални ритуали, амулети и магии. Формулата на успеха, това си Ти! Изборите, които правиш всеки ден. Дали удобно да полегнеш на мекия диван след работа. Или да избереш да направиш всичко за мечтата си.

Какво очакваше да видиш в тази статия...? Готова схема за печелене на пари? 

Нека ти кажа тоталната истина - Ти си главният герой! Не държавата, политиците и шефа. А ти! Всичко останало е оправдание.

ЗАЩО ПАРИТЕ? Защото отношението ти към тях е копие на поведението ти в почти всички останали аспекти и защото...

Парите носят СВОБОДА!

Питам те точно сега...ИСКАШ ли да можеш да избираш и да бъдеш свободен?

Отговорът е ясен и по това всички си приличаме. Повечето казваме ДА на свободата и мечтите. Но...! Малцина са онези, които предприемат конкретни действия. Ето затова ще си говорим в тази статия. Как да смениш гледната точка и още СЕГА да направиш първата малка стъпчица към промяната.

Ето моите уроци. Започвам с УРОК номер ЕДНО:

Често попадам напоследък на платени реклами, в които се презентира даден успешен бизнес. Наблюдавам коментарите под статиите и повечето са негативни – някой си бил печелил от парите на хората. Или пък бил алчен, измамник, продавал скъпо услугата си. Особено се впечатлих обаче от коментарите, че няма как в България човек да се сдобие с личен имот при заплата да кажем 800 лв.

Тук е моментът смело да заявя първия принцип на забогатяването:

Щастието, успехът, парите и всичко останало са ИЗБОР!

Почти няма човек, който не желае тези ценности за себе си. Но това е само на повърхостта. Истината е, че всъщност повечето хора НЕ желаят истински това. Начинът да проверим нещата е чрез правилните въпроси.

ВЪПРОС ЕДНО:

Имаш ли ограничаващи вярвания?

Като например: “Парите развалят човека”

Е, няма как да имаш пари, ако вярваш в това твърдение. Сега се запитай...Колко често ти е минавало през ума, че на богатите хора им липсва морал. Че са хора с грехове и без ценностна система. Има нещо сбъркано в тях. Те печелят на гърба на другите и други сходни ограничаващи те вярвания.

Как да печелиш достатъчно, ако после ще те гризе съвестта? Подсъзнанието инстинктивно ще направи така, че ти никога да НЕ печелиш добре. И по този начин да съхрани психиката ти. Която вярва, че парите ще те “развалят”.

Друго ограничаващо вярване е, че нещата НЕ зависят от теб. А от държавата, учителите, политиците, шефа, близките, приятелите, ситуациите и т.н. От всеки друг, но не и от теб.

ВНИМАВАЙ! Следва любимата ми част...Искаш ли да разбереш как да печелиш прекрасно добре и в България и никога повече да НЕ се оплакваш?

За да ти кажа какво научих, преди това ще ти задам любимия си въпрос:

КАКВО СЕ ПРЕСТРУВАШ, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ?

Много много любим въпрос ми е това. От него винаги получавам всички отговори и правилни решения в живота ми.

Сега си отдели минутка-две и се огледай мислено около себе си. Хвани лист и химикалка дори, ако искаш да свършиш качествено следващата и най-важна стъпка към успеха си.

Запиши или си помисли за ВСИЧКИ, ама наистина всички ресурси, с които си заобиколен. Нещата, които са пред очите ти всеки ден, но ти не ги забелязваш. Ти просто отказваш да ги забележиш.

Да кажем...твоите приятели. Погледни списъка в телефона си. Сигурна съм, че ще намериш поне 5 души, от които можеш да научиш нещо полезно. Или пък някой от тях би могъл да ти помогне в осъществяване на твой проект. Един от ония, които дълго отлагаше. А има ли такива хора в списъка ти, за които знаеш, че са успешни? Но отказваш да дръзнеш и да им се обадиш. Защото смяташ себе си за НЕДОСТОЕН. А какво, ако още СЕГА хванеш телефона си и му се обадиш, за да си насрочиш среща с него. На която среща да зададеш своите въпроси и предложения. Може би именно този човек е ключът към твоя успех. Но ти не си предприел никакви действия досега.

Не разбирам нещо...Всеки някога е имал или все още има мечта. За мен думата МЕЧТА означава много. Значи да направиш всичко по силите си. Да се бориш със зъби и нокти, да намериш всички възможни начини. Да търсиш, проучваш, изпробваш, действаш. Всичко...Нали говорим за МЕЧТА, за Бога!

Пак ще те пипитам – Какво се преструваш, че не знаеш?

Знаеш ли например, че ти НЕ опита всичко, за да сбъднеш мечтата си?

Още ли се преструваш, че държавата ти е виновна или пък някой друг? Още ли се преструваш, че няма хора около теб, които биха те подкрепили.

Продължаваш ли да се преструваш, че уж времето все не ти достига. А опита ли днес например да отделиш само 20 минути за мечтата си? Наистина ли нямаш тези 20 минути? Всеки ден по 20 минути, които биха те доближили до заветната цел.

Колко време на ден отделяш в това, да се оплакваш? И колко минутки отдели за себе си, за целите си?

И да, в България може да изкарваш пари. И то предостатъчно много. Навсякъде можеш да го правиш. Но ти се преструваш, че не знаеш, че това зависи единствено от теб.

Да кажем имаш бизнес. Но той не се случва по начина, по който очакваше. Държавата е виновна. Конкуренцията още повече. Клиентите не те разбират. Служителите също.

А защо се преструваш, че не направи всичко, което е нужно? Опита ли всичко? Срещна ли се с правилните хора? Обучи ли качествено персонала си? Стумулира ли го с правилните методи, бонуси или просто, като накараш твоите хора да заобичат работата си. Попита ли ги от какво имат нужда? Попита ли клиентите си от какво имат нужда? Не те разбират...? А знаеше ли, че имаш властта да обучиш дори клиентите си да харесват и разбират твоя продукт или услуга? Само че се иска действие, желание, постоянство. Ти направи ли това? Или се оправда с обичайното: “Няма смисъл. Те няма да ме разберат”. Или пък: “Безсмислено е. Държавата ни е пълен провал” Или пък конкуренцията е непобедима и т.н. Как разбра това? Опита ли го? Или само предполагаше. Нека ти кажа истината, директно! Никой не е виновен или отговорен за твоя неуспех. Истината е, че ти не опита, защото ти беше по-комфортно да НЕ го направиш. Избра по-лесния начин – да си спестиш неудобния разговор. Или повечкото работа.

Избра удобния диван пред действието?

ОПИТА ЛИ НАИСТИНА ВСИЧКО? Бъди честен, застани очи в очи със себе си и я изречи...Истината! Колкото и да не е удобна, изречи я...На глас, наум...както искаш. Но бъди честен. Ако твоят бизнес не е достатъчно успешен, значи НЕ си опитал всичко! Повярвай ми...

Ще си кажеш може би, че за бизнеса ти е нужна по-голяма инвестиция. Но няма никакъв начин да се сдобиеш с нея. А дали...? Пак те питам: ОПИТА ЛИ ВСИЧКО? Има и напълно безплатни начини да инвестираш в продукта си. Знаеш ли, че социалните мрежи и интернет са напълно безплатни. Възползва ли се от тях? Каза ли на всички в социалните мережи за себе си, за твоя продукт? Вдъхнови ли хората да разпространят новината ти. Записа ли свое лично видео, в което да накараш всички да повярват в твоя бизнес? Опита ли на обикновени листчета хартия да напишеш, дори на ръка, какво предлагаш. Разлепи ли листчетата на всички стратегически места? Обади ли се на всеки клиент? На всеки, който се сещаш...Тези и още купиша напълно безплатни ресурси. ОПИТА ЛИ ВСИЧКО???

Друг ще си каже: ама чакай, аз нямам бизнес. Обикновен служител съм, без никакъв шанс да имам достатъчно пари или собствен имот.

Нека ти кажа нещо важно – Няма разлика дали продаваш продукта на своя бизнес или вършиш задачите си в службата. Едно и също е...Ти продаваш себе си!

На теб ще задам абсолютно същия въпрос. ОПИТА ЛИ ВСИЧКО? И какво се преструваш, че НЕ знаеш?

Казваш си, че си безупречен служител. А дали...? Не се ли преструваш пред себе си, че всъщност не си направил всичко. Че понякога си се скатавал в службата. Че си нямал търпение работният ден да приключи. Отдаде ли се напълно? На 100%. Колко много възможности пропусна? Дори тази, да поговориш с шефа си, че желаеш повишение на заплатата си. Само че преди това е трябвало да свършиш много и качествена работа. Само тогава можеш да имаш претенции. Ако все пак си направил всичко, но нещата са безнадеждни, тогава опита ли да смениш работата си с по-качествена? За да е по-квалифициран постът ти, преди това е трябвало да четеш повече, да научиш повече неща за дадената професия. Ти направи ли това? Четеш ли ВСЕКИ ДЕН? Учи от всичко, питай всички, потърси цялата информация. Ти направи ли това? Или просто се прибра след работа, после сготви, изми чиниите или си полегна на дивана? Какво направи, за да сбъднеш мечтата си? Няма работа в България? Така ли мислиш наистина?

А знаеш ли, че точно сега търсим нови кадри за бизнеса ни, при това високо заплатени? Но те трудно се намират. Защото или няма хора, които търсят работа? Или пък желаещите просто не са достатъчно подготвени, не са чели, не са учили, не знаят нужното, дори основните неща.

Знаеше ли, че почти няма ден, в който да не чуя поредният бизнесмен, как отчаяно търси нови служители. Но просто няма такива. Малко са хората, които наистина им се работи.

Забелязвам още едно, поредно ограничаващо вярване. Споделям го, защото забелязах, че е масово за страната ни. Важното е да бъдеш осъзнат, когато усетиш, че то се появява в теб и тутакси да го елиминираш. Защото то не те подкрепя, то ти пречи. Ето го и виж колко нелогично звучи: "Той/тя печели на гърба на останалите, на гърба на бедния народ". Питам се...А кой бизнес не печели на гърба на други хора. Ти също го правиш, всеки ден! Какъвто и бизнес да имаш, ти печелиш, като други хора плащат за твоята стока или услуга. Просто няма друг начин. Ако си служител, отново го правиш. Печелиш, като някой плаща заплатата ти. В случая ти печелиш за сметка на шефа си. Той от своя страна също печели, като други хора купуват продукта му. Така че, който критикува този принцип, нека знае, че той е неизбежен и всички заедно участваме в "ужасната схема". Всъщност не виждам нищо нечистиво в това. Полагаш труд - получаваш възнаграждение. Най-важното е, какво получава твоят клиент от продукта или услугата ти. Ако ти носиш стойност за хората, значи всички печелите. И пак по същия начин - ако полагаш качествен труд на работа, тогава шефът ти също печели. Независимо, че плаща част от печалбата си на теб. Важното е всички да печелим. Веднага ти споделям, че това е любимата ми ситуация. Нарича се win-win. Тоест всички печелим. 

И един съвет - Никога не гледай в джоба на другия. Само той си знае как го пълни. Но можеш да направиш нещо много добро - да го наблюдаваш и да се учиш от него. Изпробвала съм този принцип и винаги действа. И обратно - критиката, осъждането, че някой печели на твой гръб, ти носи неудовлетворение и драматично сваля шансовете за твоя личен успех. Колкото повече критикуваш, толкова повече губиш. После не се чуди, защо не ти се получават нещата. Защото по този начин ти отблъскваш успеха от себе си. Когато осъждаш богатството на някой друг, помни, че подсъзнанието е буквално. То единствено чува критика по отношение на печеленето и автоматично прави така, че да те предпази от парите и печалбата. За да те съхрани. Внимавай какво говориш, какво мислиш и осъждаш. Защото понякога това е, което всъщност пожелаваш сам на себе си. Наблюдавай също дали този процес в теб всъщност не е завист. Или пък яд към самия себе си, че ти не успяваш да постигаш успехи, както го прави оня другия, с "големите" пари. Не се самоосъждай, нито завиждай. А се учи от успелите, възхищавай им се, говори само добро за тях. И ще видиш...скоро и ти ще се окажеш в редиците на хората с пълни джобове :) Просто си върши работата и успехът няма да закъснее. Тествано е!

Ще ти разкажа друга история...Аз съм заета жена и ето, че ми се наложи да наема човек, който да помага в почистването на дома ни. С първия ударих на камък. Чистачката просто не идваше всяка седмица. Повиших заплащането, а тя още повече не идваше. Дори спря да ми се обажда. После се наложи да потърся нова. Не знаех, че това е толкова трудна задача. Отново нямаше желаещи. В крайна сметка изкарах късмет и вече близо три години разчитам на прекрасна жена, която старателно и с желание върши своята работа. И знаеш ли...за тези три години увеличих ДВОЙНО заплащането й. Тя има много клиенти и почти се борим за нея. Всеки я иска в дома си, всеки й плаща повече от добре. Искам да ти кажа, че тази жена печели доста повече от някои, наричащи себе си “квалифицирани” кадри. Общото й месечно възнаграждение е двойно по-голямо от това на някои мениджъри. И не си казвай: ама как, това е една чистачка! Неее, много повече от това е за мен. Тя я човек, на който разчитам и имам доверия. На който съм поверила ключ от дома си. Който ми спестява време, за да мога да свърша другата си работа. За да успявам да подобрявам сайта ни всеки ден. Да съм спокойна, а домът ми да е чист и уютен. За мен тя не е чистачка. За мен тя е: време, спокойствие, възможност да развивам бизнеса си. А не чистачка. Разликата е огромна!

Ако искаш високо възнаграждение, ако мечтаеш клиентите или работодателите да се борят за теб и да те ценят като служител и човек...Тогава свърши своята част от уговорката. Свъши си работата. Качествено! Давай добавена стойност. Бъди полезен за шефа си, за колегите или клиентите си. Не бъди работник! А бъди време, храна, вода, спокойствие или радост за този, който те е наел.

Представяш ли си следната ситуация:

- Добър ден, бих желала да кандидатствам за работа във вашата компания.

- На каква длъжност – пита мениджърът.

- Аз съм продавач на време – казва тя.

- Бихте ли пояснили малко повече? Звучи много интересно. Заинтригувахте ме.

- Всеки ден ще правя така, че вашите офиси да светят от чистота и уют. А вие и целият ви екип ще имате ВРЕМЕ спокойно да изпълнявате задълженията си. Защото аз ще съм човекът, който ще ви отмени в това, да създавате ред, уют и чистота сред работната ви среда.

- А как точно ще го постигнете? Звучи много изкушаващо.

- Като всеки ден ще идвам навреме на работа. Ще почиствам офисите, ще позволявам на светлината да огрява стаите през искрящите стъкла. Ще подреждам и ще освежавам бюрата ви с пресни цветя, когато сезонът го позволява. Как ви звучи това?

- Звучи като сбъдната мечта. Бих желал веднага да ви наема на работа. Ние всъщност предлагахме позиция за хигиенист при заплата от 600 лв. Но сега ние ще ви наемем на длъжност “Мениджър на офис части и управление на времето” на стартова двойно по-висока заплата. Кога сте готова да започнете работа?

- Още сега, защото времето лети. А аз се ангажирам да ви подарявам време всяка минута.

 

Ето за това говоря. Да даваш стойност и пак стойност. На хората, на клиентите, на шефа, колегите. Да се учиш, да си смел и да опитваш отново и отново. Докато не се получат нещата ти. Да направиш ВСИЧКО!

 

Пак ще ти задам любимия си въпрос...Какво се преструваш, че НЕ знаеш? Какви ограничаващи вярвания имаш по отношение на парите и пречките? От кого зависи твоят успех. И разбира се...НАПРАВИ ЛИ ВСИЧКО?

 


Спирам дотук. Но това е само малка част, която мога да споделя с теб във връзка с парите и още много други теми.

Ако статията ти е харесала и желаеш продължение на темата, тогава пиши ни на имейл: nazigzag@abv.bg. Сподели дали информацията ти е била полезна и дали желаеш част ВТОРА.

Надявам се с това да съм била полезна и още днес да предпримеш действия за осъществяване на мечтата си.

Успех!

Роси Стоянова – Мениджър на exo.bg

Назад към всички новини