Храна за живот - 7 мощни съвета

29.07.2020

Храна за живот - 7 мощни съвета


“В началото си мислиш, че е сложно. Очакваш да гладуваш, да се пренастройваш, да приготвяш дълго храната си. Но само след третия ден “блудната” мъгла се разсейва, за да видиш истината.” (Р. Стоянова)

 


Тази статия посвещавам на всички хора, които ще я разберат. И повярвайте, това е лесно.

Преди да ви разкажа, колко са прости всъщност нещата, забравете за всичко, което сте чували от хора, които никога не са опитвали. Забравете за митовете, че чистото хранене е сложна и скъпа амбиция. Забравете, че гладуването е част от този процес. Има само едно нещо, което е важно да знаете – истината е винаги проста и естествена. Тя е по-лесна от повечето сложни съвети, на които са ви учили. Няма по-голям учител от самият живот, от природата. Просто я наблюдавайте...

 


Хората правим една основна грешка, всеки ден, пак и пак...Ние УСЛОЖНЯВАМЕ! Във всяка минута нашият разум е изпълнен с “плевелни”, ненужни мисли. Почистваме градините си от плевелите. Но не и умовете си. Къпем кожата и косата си. Но не и телата си. Мием съдовете след хранене, но не и собствения си организъм.

 

Няколко пъти вече се “завръщам” към тази простота. Признавам, самото пренастройване е усложнено от мен самата. А фактическото действие се оказва винаги елементарно.

 

Ще ви разкажа за един обикновен начин на хранене. Той е този, за който тялото ви отдавна копнее. Той е, който ще ви направи дори по-умни, ефективни и пълни с енергия. Той ще ви спести време, пари и дискомфорт. Ето само няколко прости битови ползи, които ще усетите на мига:

 

  • Ще имате много повече време за себе си. Защото готвенето почти отпада от “играта”. Обикновено за него се губят повече от 2-3 часа дневно. Сумирайте тези часове за година и изчислете бонуса, който ще получите;
  • Почти няма да миете съдове. Не и по начина, който досега ви е бил познат. Отпадат телчетата за стъргане на тенджери, тави и чинии. Понякога отпада дори и верото. Може да измиете съдовете под течаща вода. Не, не се шегувам. Освен това обичам чистотата;
  • Употребата на електрически уреди ще се намали значително. С това дори и сметките ви за ток;
  • В магазина няма да харчите почти нищо. Уверявам ви – този, който ви е казвал, че здравословното хранене излиза скъпо, попитайте го...Как точно и кога се е хранил за последно по такъв начин?
  • С изненада винаги, особено в началото, разбирам, че нещата ми се нареждат с лекота. Имам повече време, усмихвам се повече, много по-ефективна съм.

 

 

Сигурна съм вече.

ИСКАТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КАК СЕ НАРИЧА ТОЗИ НОВ МЕТОД НА ХРАНЕНЕ?

 

Нарича се ЕСТЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ.  А методът е познат от древни времена.

 

Това, което ще прочетете след малко, няма да е поредица от томове, нито роман, дори и сложна статия. Защото ще ви разкрия няколко трика, които ще ви напътстват през цялото време. И така винаги ще бъдете на правилния път.

Само вижте колко е лесно...


 

ПЪРВО: По дърветата не растат торбички.

 

Що за чудост е това? Кога сме виждали дървото да ражда торбички? Дървото ражда ПЛОДОВЕ.

Ето го отговорът – яжте плодове, а не храна от торбички. Виждате ли колко е лесно всъщност? И колко е сложен процесът на “убиване” на храната, а после поставянето й в торбички. Които пък преди това някой е трябвало да произведе. И после да се чудим пък как да оправяме кашата, която сме сътворили. Как да почистим замърсената от пластмаси планета, въздуха, природата...За това има една правила дума. И тя е МАЗОХИЗЪМ. А какво, ако спрем да усложняваме? Какво, ако не сме мазохисти, а рационалисти?

Или накратко – всичко, което шуми (както е с отварянето на торбичките), обикновено е грешен ход. Съберете храната си от дървото, не отваряйте поредната торбичка. Тя е КАПАН. Капанът за вашето здраве и благополучие. Вярвайте ми, за всяка торбичка плащате повече от двойна цена. Веднъж, за да я платите в магазина. А после идва ред на най-жестоката цена – вашето здраве. Да, всичко си има цена, всичко се заплаща.


 

ВТОРО: Един лесен трик за проверка на качеството.

 

След храна погледнете съдовете, в които сте приготвяли ястията си. Ако се налага да стържете с телчета, веро и силни препарати, ето това трябва да направите и със собственото си тяло. Да го изтържете здраво, грубо, продължително. Отвътре. Защото, каквото е полепнало по съдовете, такова е в стомаха и червата ви. Мислите, че стомашните сокове ще свъшат цялата работа? Едно е да ви се иска, друго е на практика. Разберете, стомашният сок върши работа, когато се касае за естествено хранене. Ние сме създадени да се храним от природата. А телата ни НЕ са подготвени за тези агресивни хранителни атаки.

Ако стържете с телчето по тавите – стомашният сок няма да се справи напълно в собственото ви тяло. Той е сок, не стъргало.

Ако се налага да накисвате тавите в гореща вода – значи и тялото ви няма да се справи. Нашата вътрешна телесна температура не работи на 60 или 80 градуса. А остатъците мазнини и шлака просто ще се натрупат в коварни депа из телата ни. Те са, които разболяват хората.

Ето, колко лесно всъщност може да правите тестове всеки ден. Не са ви нужни съвети от гуру специалисти. Номерът не е в диетата или гладуването. Нито в точната схема на хранене. Нали казахме вече – хората имаме склонност да усложняваме. А от тук произхождат повечето ни беди.

 

ТРЕТО: Манджа с грозде.

 

Чували сме този израз – странен и нелогичен микс от излишно много елементи. Ето че пак усложняваме.

Често хората обичаме храната си твърде усложнена. Проявяваме склонност към смесване на всевъзможни храни и съставки. Та ние дори не успяваме да усетим вкуса на всяка съставка по отделно. А в стомаха настава истинска война.

Ето лесен и забавен тест за проверка. Лично проведох този експеримент с децата си. Аз не им казах с какво и как да се хранят. А само показах. Всеки решава за себе си.

Та...застанете до мивката и започнете да поставяте вътре малки количества от различни храни.

Сложете в мивката хапка хляб и залейте с вода. След малко стиснете между пръстите. Ще имате усещането, че си играете с пластелин – лепкава консистенция. Точно тя полепва по стомаха и червата ви. Колкото и да искате, стомашният сок няма да я отмие. Натрупва се затлачено в годините “лепило”. А после всяка храна, която премине от там, няма как да бъде обработена. Специалните власинки по стените на стомаха и червата ще бъдат “забулени” от лепилото. Няма как да се справят с новите дози храна. После не казвайте, че сте родени без късмет. И защо се случва това със здравето ви.

Добавяйте в мивката още, смело. Каквото пожелаете – плодове, зеленчуци, месо, мляко, олио, още вода. Бонбони, шоколад, вафли. Пица, сирене, масло...Погледнете какво сътворихте – Манджа с грозде!

Бихте ли изяли това “нещо”? Бихте ли? Помиришете го, огледайте го...прилича на повръщано. Някои от вас, колкото и да се отвращават от гледката, те вече са го направили. В стомаха им изглежда точно така. И мирише точно на това. А сега се изкъпете под душа. Мислите, че сте почистени? Жалко, че нямаме очи и в стомаха си. За да видим и там.

А сега изчакайте около 10-20 минути (все пак на стомашният сок му трябва известно време). Представете си, че в кухнята ви е горещо, около 37 градуса (колкото е вътрешната телесна температура). Храната започва да ферментира. Ако бяхте поставили само плодове, щеше да е лесно и не толкова гнусно. Но когато целият този микс започне да ферментира, подпомогнат от плодовите сокове, тогава нещата изглеждат и миришат по различен начин.

Пуснете водата, отворете канала, за да изтече. Дори и лека киселина до поставите, пак наблюдавайте. Не търкайте с гъба или телче. Стомахът ви не разполага с такива. Само облейте. А после излезте на разходка. Правете това месеци наред. Само дори след седмица мивката ще е най-гнусното място в дома ви. Насложени с времето шлаки,  миризми, остатъци.

Ето какво правим с телата си! А казваме, че ги обичаме...

Хранете се бавно, разделно. Не смесвайте плодовете с нищо друго. Изчакайте да се разградят. Хапвайте салатка с качествен хляб (не “лепило”). Ако обичате месо, яжте го само със зеленчуци, без хляб. Сирене със зеленчуци или яйца със зеленчуци. Просто не смесвайте, не е нужно. Ще се нахраните, няма да гладувате. И ще ви е вкусно. Ще имате много повече енергия.


 

ЧЕТВЪРТО: Убийството на храната

 

Поредният нелогичен и варварски ход. При това отново усложнен.

Да вземем пример. Нарязвате тиквички и започвате да ги пържите или печете. Нека пуснем таймера. Вие се пържите заедно с тях...часове. Всички сте гладни, а чакате...убийството! Първо трябва да “убиете”, а за това се иска време. След като термичната обработка свърши работата си и унищожи всичко полезно от този великолепен зеленчук, чак тогава имате право на “храна”. В нея не е останало почти нищо. Просто един градеж, материал, лишен от витамини, нутриенти, ензими, микроелементи. А сега “да ни е сладко”...

Защото следва поредна процедура – замитане на кашата. Миене на съдове, стъргане на загорели тенджери, бърсане на печката. Горещо ви е...

А сега “лека нощ”...свършихте работата на добри домакини. Време е за почивка след часове в битки в кухнята, сега тялото ви е “нахранено”. Обаче пропуснахте да нахраните най-важното – клетките на своето тяло. Неговият основен градеж. Клетката НЕ се храни с вар и хоросан, не с някакъв материал. На клетката са й нужни витамините, микроелементите. Вие спите, но всъщност не. Вашите клетки гладуват. Те са неспокойни, сънят ви също.

Добре е да се прави правилната равносметка. Правилните изводи. Истината е като шамарa – стряска, леко заболява. Сега да си ударим по един освежаващ шамар – проблемът не е в липсата на късмет. А в липса на достатъчно знания. Невежеството води до куп проблеми. Иначе късмета си го имате. Само дето го прецаквате. Да, това беше леко шамарче. Но понякога е градивно.

Нека сега вземем същата тази тиквичка. Да надникнем в един нов свят, където ухае приятно, където е чисто и се живее в простота и натуралност. Много по-лесно е....Включете таймера!

Настъргвате тиквичката заедно с една краставица. Счукайте скилидка чесън с малко сол, добавете нарязан копър, изтискайте половин лимон и малко зехтин или капки олио. Изсипете този великолепен дресинг върху настъраните зеленчуци. И само опитайте....Толкова е вкусно. Приготвя се за 5 минути. Без да умъртвявате храната си.

Това е един от множеството примери, които могат да бъдат демонстрирани.

 

Някои скептици ще намерят критика и оправдания още на мига. Например, че прясната сурова храна не се открива лесно през зимния сезон. Което НЕ е вярно. Предлагат се достатъчно кореноплодни зеленчуци. Освен това е по-правилно да се консумират сезонни консервирани храни, отколкото нитратни и безвкусни заленчуци.

 

МИСЛИШ, ЧЕ НЯМА С КАКВО ДА СЕ ХРАНИШ?

 

О, повярвай ми. Ще откриеш един нов свят с превкусна храна и огромно разнообразие.

Затова започнах с подобен увод. В началото си мислиш, че е трудно. А всъщност е много по-лесно от това, което си правил до този момент.

 


ПЕТО: Да се плеснеш по челото

 

Това е най-първият ефект от осъзнаването.

Досега си живял затлачено, с липса на енергия, време и здраве понякога. Изведнъж се оказваш с много време за себе си. Почти не мислиш за храната си. Тя се приготвя за минути. Вкусна е, след нея почти не миеш. Печката и котлонът все по-рядко се включват. Приключваш с шопинга по-бързо от всякога. Не се чудиш какво да напазаруваш. Защото повечето предложения в магазините са убийци на здравето. На всичко отгоре се оказваш с повече спестявания. Естественото хранене не изисква много средства.

И да, тогава се плесваш през челото. И се чудиш защо си бил такъв мазохист до съвсем скоро.


 

ШЕСТО: Всичко си има начало и край

 

Звучи тъжно и е истина. Но...Ти имаш силата да управляваш частично тези процеси.

Знаеш ли защо не умееш да управляваш собствения си живот? Защото нямаш достатъчно количество свободна енергия. А енергията в голямата си част идва от храната. Повечето хора мислят, че се хранят, но на клетъчно ниво те гладуват. Защото убитата храна не носи ползи. А само калории и затлъстяване.

Когато се храниш по един прост начин, който дори не изисква време и сложни действия, тогава ще усетиш нов прилив на енергия. Ще разбереш, че волята ти е по-силна, отколкото си мислиш. Ще постигаш с лекота своите планове и цели.

 

Повечето хора мислят, че могат да се хранят вечно. Но всичко си има край. Дори и фалшивата наслада от храната.

 

А колко от вас знаят, че всеки човек се ражда с определен ЕНЗИМЕН РЕЗЕРВ?

Ензимите са тези, които обработват храната ни.

Когато този резерв се изчерпи, тогва и ние също. А това значи край на всичко.

 

Ето как черпим своя ензимен резерв:

 

Във всяка естествена прясна храна се съдържат ензими. Когато се нахраним със СУРОВА храна, тогава ние черпим ензимите от самия продукт, който сме консумирали. Ако обаче се храним с боклуци или убиваме термично храната си (като я варим, печем и т.н.) ние унищожаваме нейните ензими. И тогава какво? Черпим от собствените си. Ако се храним неадекватно години наред, нашият ензимен резерв приключва. А с това и ние самите. Ако се храните частично с “убита” (сготвена) храна, то винаги включвайте в менюто си сурови зеленчуци. Така поне една голяма част от ензимите ще бъдат черпени като безвъзмезден“заем”. Не смесвайте храните, яжте плодове на гладно и изчакайте около 20-30 минути преди следващата порция храна.

Ето така сме устроени – да живеем и да се храним по един лесен, удобен и естествен начин. Природата не е предвидила в ДНК-то ни, че един ден ще започнем да усложняваме толкова много. И понеже този ден дойде много бързо и почти изведнъж, ето че телата ни НЕ се готови за подобна агресия.


 

СЕДМО: Бърз тест за издържливост

 

Като казвам, че да се храниш естествено, е много лесен процес, имам предвид БУКВАЛНО!

И никак не е нужно някой да ти дава сложни и дълги съвети.

 

Ето как веднага може да проверяваш храната си:

 

След като се нахраниш, обърни внимание на тонуса си. Ако рязко губиш енергия и ти се доспива, значи нещо не е наред.

Доколкото ни е известно, храната служи, за да доставя енергия. Тогава защо липсва такава, непосредствено след хранене? Да, действително обработката на всяка порция храна изисква мощен ресурс енергия от страна на тялото ни. Но зависи много от самото качество на приетата храна. Ако се “натъпчеш” безобразно, само си представи какво ще коства това на тялото ти. Колко ензими ще похарчи, колко усилия са нужни да се справи с една странна и неествена храна. Ако обаче се храниш осъзнато, с качествена и прясна храна, тогава тялото знае какво да направи. А нужният ресурс ще е значително по-малък.

 

Още няколко бързи и много лесни теста:

 

  • Ако получиш киселини след хранене, значи това не е твоята храна.
  • Ако рязко вдигаш килограмите – също.
  • Ако изгубваш настроение – смени храната.
  • Ако получаваш обриви или затруднено дишане – веднага сменяй посоката.

 

Ето, колко лесно е всъщност храненето.

То е като да дишаш – не следва да губиш време, да се затормозяваш или да ти струва нещо. Храненето е като дишането, като всеки друг жизнен процес в телата ни. Тогава защо толкова много усложняваме храната си?

Ето моите любими уреди, които са неотменна част от ежедневието ми.


Назад към всички новини