10 причини да почистим сами дома си бързо и лесно

26.04.2021

Как да почистим бързо и лесно дома си.

И 10 причини да го направим сами.


 

Има една много мъдра приказка. Откакто за пръв път я чух и осъзнах, всяка сутрин тази “мантра” звучи в ума ми. И не само, следващите думи коренно промениха моя живот. 

Затова те съветвам, остани с мен следващите няколко минутки, за да разбереш нещо много ценно.

Моето любимо сутрешно мото, моят пътеводител, се е притаил в ето тези мъдри слова:

 

“Преди да се впуснеш в големите планове за своя живот, първо: ОПРАВИ ЛЕГЛОТО СИ!”

 

Някои ще си кажат: “Ама това ли е голямата ти мантра?” Или пък други веднага ще се досетят, че в тези думи има толкова много мъдрост. 

 

Чувала съм какво ли не от всякакви хора, пък дори и от себе си. И нещо като хоби ми е да изслушвам, а после да наблюдавам и анализирам. И ще ти кажа едно – ония, които правят големите планове за живота си, постигат много по-малко от тези, които ставайки сутрин, първо оправят леглото си

Преди около година се възхитих от мечтата на един младеж. Неговата цел, както той сам я описа, била до 2 години да притежава часовник РОЛЕКСсимвол на престиж и богатство. Тоест, момчето знае точно какво иска – да бъде богат! При това след само две години. От тогава обаче вече измина една. А родителите продължават да плащат издръжката му.  

Наскоро попитах майка му от чисто любопитство: “Синът ти оправя ли леглото си всяка сутрин?”

Оказа се, че това се случва много рядко, да не кажем почти никога. А аз я посъветвах: “Поговори със сина си, обясни му, че преди големите планове, е много важно сутрин да започне да оправя леглото си. След това нека измие зъбите и лицето си. Нека продължи с поне 10 минутна ободряваща загрявка за тялото си. И чак тогава да седне на бюрото и да запише в специален тефтер плановете за деня си. Но в никакъв случай да НЕ записва, че ще бъде богат след две години. А съвсем простичкото: “10 неща, които да направя днес и които ще ме доближат до моята мечта”. След това нека се впусне в реализацията на 10-те точки за деня.”

Тези 10 неща може да бъдат съвсем простички. Като например: да прочета 10 страници от еди си коя книга или статия; да се обадя на оня човек, който вече е минал по дългия път на успеха и да си уговоря среща с него; да прочета само една лекция от миналата година или други подобни простички стъпки. 

Бъдете сигурни в едно – човек, който не умее да стартира правилно деня си, той не би могъл да стартира голяма мечта, бизнес или кариера. Първо се учим да ходим, после да тичаме и чак тогава да постигаме големи Олимпийски резултати. А един от ключовете на успеха е дисциплината. Както и последователността. Строежът на една къща НЕ започва от покрива, а от нейните основи. 

“Да оправиш леглото си” е мантра, която не бива да се тълкува буквално. Тя е символ на последователност, дисциплина и упоритост. Но за да следваме тези принципи, първо е важно наистина да оправяме леглото си. Колкото и банално да звучи това. 

Може би ще ви изненадам с една истинска моя история. Покрай последните избори в България във Фейсбук ми се показа реч от известния български бизнесмен и кандидат за изборите. Не ме разбирайте погрешно, аз не съм му някакъв фен или последовател. Но е много важно човек да умее да бъде неутрален в преценките си. Аз няма да коментирам личността и историята на този човек. Няма да споменавам и името му, но всички сте чували за него. Само ще отбележа един факт: Той е доказано успешен бизнесмен. И нищо повече не е нужно да коментираме в този случай. И понеже аз самата градя собствен бизнес, то реших да попитам човек, който реално е успял да постигне големи цели. Та затова, направих нещо толкова простичко – писах му лично съобщение. Без да имам никакви очаквания. 

Ето какъв въпрос му зададох (всичко ще цитирам едно към едно и нищо не променям от кратката ни кореспонденция):

Аз: “Как успяхте да достигнете такава висока летва? Как става това? Всичко математика и стратегия ли е? Или има нещо друго отвъд? Бихте ли могли да ми отговорите не с пиар привкус или стратегия? А чисто човешки, ясно и простичко. Все едно давате съвет на дете.

Кои са качествата, които допринесоха за вашия успех?”

Повечето хора не смеят да пишат на човек от подобен ранг. Или пък въобще не хранят надежда, че ще им бъде отговорено. 

Вярвате или не, човекът ми отговори след ТОЧНО 23 минути.

Какво си мислите, че ми писа той? Когато видях съобщението, притаих дъх, все едно ще чуя някаква велика формула на успеха. Получих следния простичък отговор:

“Здравейте, никога не съм се замислял как изглеждам в очите на другите. Действал съм по съвест, помагал съм и не се забърквах в проблеми. Възможно е тайната на успеха да е в постоянството и целеустремеността. Не съм спирал да се развивам и работя постоянно”.

Е, скъпи приятели. Ето това е голямата велика формула. Докато четях този кратък отговор, в ума ми звучеше: “Оправяй леглото си, научи и децата си да оправят леглата си”. Не само буквално, а и като символ и принцип на дисциплина, реализъм, последователност и трудолюбивост. 

Казват, че трудът и скромността красят човека. На повечето хора, особено младите, подобна сентенция изглежда скучна и НЕвълнуваща. Само че, ако я пропуснат, има голяма вероятност да пропуснат и мечтата си. 

Та ето с този вкус ще продължа да споделям с вас следващите няколко съвета.

Пролет е...Време за промяна, време да “разчистим сметките” със стари вещи, хаос, прах и мръсотия. 

Днес желая да ви заредя с много и полезна енергия. Така че, драги мои, от сега нататък да оправяме леглата си, във всеки смисъл и дълбочина. 

След като креватът ни вече е изрядно опънат и без ни една гънка по него, ето какво следва....

 

Да почистим домовете си!

 

Сега, някои ще си кажат: ще наема фирма за почистване; ще си поръчам пране на килими, химическо почистване и тем подобни. Защото нямам време...Или пък желание.

Други ще ги дамързи (най-често е това) и ще свършат работата през пръсти.

Това си е ваш избор. А моят е, днес да ви докажа, че да  почистите дома си напълно сами – цена няма. Освен това, ще ви демонстрирам няколко много лесни трика, с които ще почистите бързо, лесно и ефикасно. 

И помнете: никога не съм казвала, че оправянето на легло трябва да е бавен, скучен и труден процес. Нито пък постигането на целта трябва да се случва бавно и мъчно. Забележете, най-добрите майстори, в каквото и да било, обикновено разполагат с правилните инструменти. Колкото по-качествен и добър е инструментариума ви, толкова по-ефективни ще бъдете. 

 

Следват 10 причини да почистите сами и 10 инструмента, с които ще го направите бързо, лесно и приятно.

 

Защо да почистим сами дома си:

 

  1. Нищо не може да се мери с вашата енергия във вашия си дом. Едно е да отворите вратата си на непознати хора, които не са наясно с всяко кътче от домашния интериор. И съвсем друго е, вие да го направите. Нещата са неизмерими. Направете го вие!;

  2. “Вкусът” е много по-приятен, когато в края на деня разперите ръце и си кажете: “Съвършено е!” Удоволствието от вашите постижения не могат да се мерят с това, ако някой друг го е направил.;

  3. Мотивиращо е! При това много. Повярвайте ми, едно нищо и никакво почистване ще завърти колелото на динамиката. Ако днес се развихрите с парцала и метлата, утре тази енергия ще ви накара да се развихрите в службата или пък ще ви мотивира да довършите много отлагани задачи. При това ще ви се стори много по-лесно и приятно. Защото енергията действа така. Едното простичко “оправяне на леглото” ще завърти колелото на живота ви. 

  4. Терапия за ума. Да, точно така. Защо да се лишаваме от тази чудесна и реално работеща терапия. Която ще изтръгне от ума ни всевъзможни “превелни” мисли. Наричат го още “трудова терапия”. И никак не е случайно. Освен че домът ви ще заблести, същото ще се случи и с мислите ви. Помислете си...

  5. Терапия за тялото – нещо като фитнес е, но с доста повече добавена стойност. Защото в края на деня ползите от “тренировката” ще бъдат осезаеми. Всеки ще ги забележи. И на всички ще ви бъде приятно. За дълго време. Да намерим причина да се размърдаме физически, е винаги с добър финал за здравето;

  6. Да сплотим семейството. Защо пък да не включим всички в полезната мисия. Децата може и да роптаят в началото, но работата винаги увлича. И така, след не повече от час, ще видите как всички действате в унисон. Ще бъдете заедно, а това сплотява. Вечерта на трапезата ще бъде далеч по-приятно. Не забравяйте и за примера, който давате и дисциплината, която изграждате в децата си.

  7. Ще ставате все по-добри. Колкото повече – толкова повече. Не само, че ще научите нови техники в почистването, но и много още – умът се тренира, изгражда асоциативни пътеки, които могат да бъдат приложени в други сфери на живота;

  8. Изграждане на навици – всяка “трудова терапия” на практика изгражда изключително позитивни навици. Използвайте всяка възможност;

  9. Повече енергия и настроение. Забелязали ли сте, колко тонус предизвиква всяко движение, разходка или работа? Вземете си този бонус, ваш си е;

  10. Удовлетвореността. Нима не желаете да почувствате този миг. Да бъдеш доволен от себе си. И да се радваш на крайния резултат. Не просто банално пролетно почистване, а висока самооценка. Това е повече от бонус.

 


А сега следва любимата ми част – инструментите за почистване.

Пак да си го кажем – тайната на майсторлъка е в правилните инструменти. 

 

Ще ви разкрия няколко супер ефективни прибора за почистване. Те ще бъдат вашата “армия” и ще ви служат дълго, вярно и безотказно.

Подготвихме специална страница, в която може да разгледате няоколко супер полезни инструмента за почистване. Заслужава си да надникнете. 

Разгледайте инструменти за почистване

Назад към всички новини